GALLERIET ERIKA BREDBERG BABY SHROOMS
15 april - 3 maj
Vernissage 15 april 11-16 2023
  • Skogen omsluts av mjuk dimma, rester från moder naturs morgonpipa. Doft av fuktig mossa och sopp blandas med smaken av kaffe och mint. Stentrollen lägger sig tillrätta och gäspar stort. Bäddens bolster är av fårticka och vårtig röksvamp. Luften som dras ned i lungorna tar med sig allt mörkt i utandningen. Skogen vill dig väl, du är renad. Skogen krampar av ångest och den stora jordborrmaskinen gräver sig djupare. Stentrollen drömmer om att dom är på ett nöjesfält. Sockervadd och karuseller. Dom vaknar och fårticksbädden är borta. Det stora diesel-dånande plåtmonstret slänger omkring deras kroppar. Kaffet smakar bittert men detta måste ske. På ett kallhygge med uppbrutna jordmassor fäller ett stentroll en tår och blickar ner. Kisar för att kunna urskilja vad det är som tycks lysa i marken. Långsamt trycker sig ljuset upp. Snart känner stentrollet hur den bärs upp från marken. Det kittlar och värmer. Ljuset växer under kroppen som nu skakar av skratt. Snart lyser hela kallhygget upp och dimman är tillbaka. Moder natur har tänt sin pipa.
  • .
  • Erika dras till det syntetiska och konstgjorda. Till fantasivärldar, lekfullhet och satirisk humor. Det okonventionella och slumpmässiga. Erikas objekt är dels präglade av uppväxten i en liten by i Ångermanland. I ett hem med intresse för politik, humor och med skogen som lekplats.
  • .
  • Baby shroooms är den del av ett pågående undersökande projekt jag kallar Acid nature. I projektet intresserar jag mig för hur glastillverkning historiskt sett och nutida påverkar miljön. Jag följer debatten kring brytning av sällsynta jordartsmetaller och hur det kommer sig att vissa svampar är fluorescerande.
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?