GALLERIET Kristine Thenman
4 - 22 februari 2023
Vernissage 4 februari, 11-16 2023
  • Kristine är keramiker och bosatt utanför Arvika i Värmland. Här arbetar hon sedan femton år tillbaka både skulpturalt och bruksrelaterat med lergods som sitt huvudsakliga material. Arvika är en bygd med stark krukmakartradition. I den finner Kristine trygghet och förankring, samtidigt som hon ständigt utmanar och förnyar keramiken för att den ska vara levande och ha relevans idag.
  • Det dekorativa fungerar som övergripande tema. Utifrån ord som smycka, pynta, förgylla, bård och mönster arbetar Kristine fritt och lekfullt med ornamentens inre kraft och vårt mänskliga behov av att smycka. Under de senaste åren har Kristine använt sig av dekortekniken sgrafitto. Tekniken innebär att man skrapar fram mönster, i det övre av två olikfärgade skikt, när leran fortfarande är mjuk. Det är en tidskrävande teknik som kräver tålamod, men där finns något fängslande i att från en helt ren yta arbeta fram ett heltäckande mönster, skrap efter skrap.
  • Till utställningen på Blås och Knåda har Kristine även samarbetet med kollegan Joel Stuart-Beck. Joel har drejat vas och burk-former efter beställning som Kristine sedan har dekorerat. Samarbetet uppstod i förbindelse med Arvika Konsthantverks 100 års jubileum och en utställning där Hilma Person Hjelms konstnärskap var tema. Hilma var verksam i Arvika under 1900-talets början och tog ofta hjälp av de lokala krukmakarna för att få fram de former hon ville ha. Hilma inspirerar även i form och dekor och Kristine återkommer liksom Hilma ofta till naturens former. Skogens kottar, blommor, blad och knoppar väcker associationer till både jugend och folklore.
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?