GALLERIET – Moa Edlund Anderson
19 feb - 9 mars 2022
Vernissage 19 februari 2022, kl 11-16
  • Crazy cat lady
  • Jag arbetar oftast med föreställande skulptur i keramik men inför den här utställningen har jag breddat uttrycken och lekt med olika traditioner, stilar och ideer. Skulpturer som refererar till klassiska grekisk konst möter fransk salong, skräckromantik, prål och kitsch i ett galet kuriosakabinett fyllt av katter och tanter.
  • Mina gestaltningar kretsar kring “tanten” och synen på det åldrandet. Det startade när jag arbetade i hemtjänsten. Jag såg fördomar och förutfattade meningar om hur en tant borde se ut, klä sig och bete sig, föreställningar som väldigt sällan stämde överens med vad jag mötte i verkligheten. Bilden av den mysiga bullmormoderen som levde enbart för barn och barnbarn ställdes emot hon som sköljde ner kvällsmedicinen med rödvin, smygrökte under fläkten och gömde cigaretterna för barnen. Den ensamma, sorgliga änkan ställdes emot kvinnan som hela sitt liv definierats och definierat sig själv utifrån sin kvinnoroll, dotter, moder hustru, och för första gången i livet hade friheten att vara helt sin egen. Föreställningen om en sörjd ungdom ställdes mot tanten som glatt la upp sina långa bröst på bordet för att lufttorka efter duschen. Jag såg förvisso en del sorg, ensamhet och utsatthet men trots det är det den kraft, frihet och det oberoende som kan komma med åldrandet som jag tagit med mig. Under åren har mitt arbete tagit sig från att skildra situationen inom hemtjänsten till att fantisera mer fritt i hur ett alternativt åldrande kan se ut när man lösgör sig från förutfattade meningar. Hur vill jag att min framtid ska se ut? Vilka alternativa förebilder kan finnas?
  • För mig ger begreppet Crazy cat lady en bild av vad som händer när en äldre kvinna tar makten över sitt eget liv, lever ensam och oberoende av samhällets normer. Då betraktas hon plötsligt eccentrisk, galen och kanske rent av farlig.
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?