GALLERIET, RASMUS NOSSBRING
27 aug - 14 sept 2022
Vernissage 27 augusti 11-16 2022
  • MINNESKAVALKAD
  • Så mycket som man glömt, som man ändå tror sig komma ihåg. Och tvärtom.
  • I denna utställning har jag utgått från flyktiga minnen som flyter runt i mitt huvud och sällan håller sig stilla tillräckligt länge för att pussla ihop vartifrån det kom. Ett virrvarr av bilder, dofter och känslor, ibland så flyktiga att om jag så mycket som försöker se på dem så går de upp i rök.
  • Ett möte mellan nytt och gammalt, med hjälp av otaliga tekniker och en del gamla pressformar från Reijmyre glasbruk där jag är upplärd. Ett möte mellan mina minnen och någon annans. Genom ett möte mellan glasets förföriska kvaliteter och texturer som ger intryck av motsatsen vill jag framkalla en spänning i materialiteten och överföra det jag inte kan sätta ord på till skulptur i vad som var tänkt vara miniatyrformat.
   
  • Text av Petter Eklund, skribent
  • Rasmus Nossbring, Minneskavalkad på Blås & Knåda till 14:e september.
  • Vi dras alla med minnen, använder dem, ältar dem, misstror dem, njuter eller plågas av dem. På Blås och Knåda visas nu utställningen Minnesfragment där glaskonstnären Rasmus Nossbring har gestaltat de flyktiga och envisa bilder och känslor som driver runt inom honom. Det är en spretig och på ytan glad utställning. Vi kan fnissa åt kollisionerna av ditt och datt, en glassurrealism med inslag av antika kolonner, souvenirer, tecknade serier, en glänsande, myllrande hopkok av moderna tankar, födda i popkulturens mylla. Skulpturerna, alla i smått format, är utförda med imponerande skicklighet i ett spektrum av klassiska glastekniker. Allt är blåst i hyttan Sthlm Glas i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik, där han är delägare tillsammans med grundaren Simon Klenell. Nossbring har gått på Konstfack, samt studerat och arbetat med glas i USA. En del av bitarna har blåsts med äldre formar från Reijmyre glasbruk, där Nossbring började sin bana som tonårig lärling. En glasgorilla av Kjell Engman, blåst på Kosta, är en hyllning till längtan efter glas. När Nossbring var liten önskade han sig just en sådan gorilla. Nu sitter den här, liksom grunnande över sitt öde, ihopsmält med flashbacks och popskrot. Isbjörnar och änglar - turistglas - har återfötts i nya sammanhang. Stig Lindbergs folkkära Berså- och Röd Aster-dekorer hemsöker flera bitar, det är folkhemskänsla körd i en uppiggande centrifug. Det är eklektiskt och infallsrikt, ett gäng godmodiga glassaliens utsläppta från en minnesbank. De kunde göras större, som spännande besökare i offentlig miljö.
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?