GALLERIET TOVE BLANCK
13 - 30 april 2024
Vernissage 13 april, 11-16.
  • Falla & frodas
  • ”I hela mitt liv har jag sett kvinnor plocka blommor. Sett mamma, farmor och storasyster, mostrar och väninnor. Sett dem stå hukande i diken, på ängar och i skogar, uppfyllas av något så litet och obetydligt, så ovärderligt. När allt  rasat har jag sett dem hitta tröst och kraft, ren lycka. Sett mig själv göra detsamma.
  • Jag har sett stora svulstiga festbuketter vissna och ruttna, en ensam klöver leva ett helt liv i en tomflaska på dass. Sett en torkad bukett av sommarens pioner på en spik i köket, som en påminnelse om det förgängliga men också om att vi minns, att det som fanns fortfarande finns.
  • Jag har sett oss sträva, krokna och falla.
Vi föll i bördig jord, vi frodas.”
.
  • Utställningen “Falla & frodas” är en hyllning till blomman. Här får vi kliva in i en värld av bjärta blomster, som hämtade ur barndomens filmer och serietidningar. Men mellan bladen finns också ett stråk av vemod och förfall. Konstnären har alltid känt en stark dragning till blomman och dess mångbottnade funktion som symbol, något som återspeglas i hennes tidigare verk. Oftast har den fått agera biroll, som något som skapar stämning, en känsla av glädje och hopp eller sorg och förtvivlan. I denna utställning får blomman själv vara i fokus, som en symbol för ett kretslopp, livet som kommer ur förruttnelse.
  • Tove Blanck (f. 1993) är utbildad på Capellagården Öland (2018-2020) och driver idag egen studio på Kungsholmen i Stockholm. Sedan 2021 är hon medlem i blås & knåda.
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?