Gunilla Maria Åkesson
16 mars - 3 april 2019
Vernissage lördag 16 mars 11-16
  • KÄRL
 
  • Det jag söker i varje Kärl är det vackra och det enkla.
 
  • Cylinderformen är enkel, alltid existerande men med oändliga möjligheter. Cylindern är en del av vår gemensamma kända formvärld, alla känner igen formen och godtar den som den är. Den klassiska cylinderformen har alltid existerat i människans historia. Därför är den här formen för mig väldigt konkret och tillräcklig i sig själv. Jag behöver inte tillägga något eller ta bort något. Den är tydlig och bär sig själv. Jag använder formen för mitt eget behov som ett blankt ark för att uttrycka olika emotionella tillstånd och därmed fyller jag dem med varsin ”historia”. Mitt arbete har utvecklats från ett behov av att intuitivt uttrycka mina upplevelser och känslor. När jag startade att bygga mina cylindrar för ca 6 år sedan insåg jag att det var det här jag alltid hade sökt men inte kunnat utföra, Det hade varit för mycket som stod i vägen, det hade varit för många konstruktioner och idéer om enkelheten, istället för att känna och erkänna den enkla enkelheten som jag upplever naturligt kommer inifrån mig själv i en process.
 
  • I arbetet letar jag efter det vackra i denna enkelheten, i hur glasyren och formen fungerar tillsammans på rätt sätt. När just den enkelheten och tydligheten uppstår upplever jag att Kärlet kommunicerar, det har en karaktär och det berör mig. För att nå fram till den enkelheten måste jag befinna mig i den där obekväma zonen där jag utmanar mina egna begränsningar och går utanför min egen komfortzon. Där jag inte vet exakt vad som kommer att bli resultatet. Jag glaserar med kanske 5 – 7 olika lager av glasyrer, jag bränner ibland om arbetet upp till flera gånger med fler glasyrer. Och jag är aldrig helt säker på vad som blir resultatet. Ibland blir det totalt misslyckat och ibland kommer det ut något som är mycket vackrare än det jag hade kunnat föreställa mig. För ju mer jag vågar att går över ”gränsen” desto bättre och mer spännande blir ofta resultatet och varje Kärl får på det här sättet sitt helt unika uttryck av det vackra.
 
  • Jag bygger mina Kärl för hand genom att ringla upp och modellera väggen. Jag bygger ca 5 cm per dag för att kunna bygga stora former med jämnt tunna väggar.
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?