MARIA ÄNGQUIST KLYVARE
13 mars - 7 april 2021
Vernissage lördag 13 mars 11-16
  • Maria Ängquist Klyvare är mest bekant för sina femtiotal konstnärliga gestaltningar runt om i landet på platser som Stockholms tunnelbana, på sjukhus, i skolor och senast 2018 på Friends Arena, Solna. Hon har haft ett flertal separatutställningar samt lett och medverkat i konstnärliga projekt både i Sverige och internationellt, till exempel projektet China Girl som visats i Kina, Tyskland och runt om i Sverige. Utställningarna Hamam – det turkiska badet och Sharing Waters, gjorda i samarbete med arkitekt Ulla Kastrup, har visats både i Sverige och i Turkiet.
  • Utställningen Silent Cry tog sin första, tankemässiga form under de tre månader i slutet av 2019 då Maria var inbjuden till en artist in residence-program i staden Jingdezhen i Kina. En stad som är ursprunget för all världens porslin. Med utställningen, som till stora delar är skapad i Kina, vill hon berätta en historia om en dröm hon hade och den verklighet vi alla lever i. Vid en första anblick ser verket ut som traditionella kärlformer men tittar man noga, framträder siluetter av människor som har makt över vår värld idag.
  • "Jag hade en dröm om arga män med makt, som skrek mot varandra med vidöppna munnar, men det kom inget ljud, ingenting hördes. Jag vaknade med klappande hjärta och en känsla av vanmakt. Vad handlade drömmen om?
  • Vi lever i en tid av kollektiv ångest, med mycket vrede och aggressioner, men också sorg och rädsla. I en tid av polarisering där somliga ser sig som förlorarna i en föränderlig värld, och andra, ser sin och naturens existens hotad av de som inte vill släppa sina privilegier och ta ansvar för framtiden. Vi vet idag att vi befinner oss nära en miljökatastrof, eller rättare sagt – vi befinner oss mitt i den. Men det sker tyst, så tyst att vi knappt märker något. I mina vakna tankar tog drömmen form – i utställningen Silent Cry.”
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?