Maria Johansson ‘Nor Than No’
7 jan - 25 jan 2017
tis-fre 11-18. lör 11-16. sön 12-16
  • Maria Johansson samlar, letar, demonterar, konstruerar, kombinerar, integrerar, arkiverar och använder igen. Materialens egenskaper och kvalitéer är utgångspunkten. Hon fascineras och influeras av händiga och uppfinningsrika personer från uppväxten i den lilla byn Nordanå i södra Halland. Maria har sedan 2009 en magisterexamen från Konstfack, institutionen för Keramik & Glas och verkar i Stockholm med ateljé i Gustavsberg.
  • Skulpturerna som kallas för Föremål, både hyllar och kritiserar det materiella samhället. Föremålen har ingen funktion i praktisk mening. "Jag designar inte funktion, utan tankar om funktion." Maria vill få oss att se på vardagsföremål med en ny blick och fundera på hur och vad vi konsumerar.
  • I utställningen Nor Than No, knyter Maria an till uppväxten på landet. Cykelservice, jakttroféer, kvalitetsverktyg, samlingar, renoverade fotogenlampor, klarblåa himlar, omsorgsfulla gardinupphängningar, uppfinningar och olika maskiner. Återvunna delar sätts samman med glasdelar, i nya oväntade kombinationer. Föremålen bär på berättelsen om klassresan; från uppväxten i arbetarklass, till det nya livet och det inte helt okomplicerade mötet med kultursfären.
  • Blås och knåda har visat Marias verk under tre samlingsutställningar tidigare. Nor Than No är hennes första separatutställning på blås och knåda. I utställningen visas nästan uteslutande nyproducerade verk.
  • Maria Johansson har tidigare visats på Falkenberg Design Museum, The Glass Factory, Two Little Birds, Flygeln vid Fullersta Gård och Teater Galleriet. Hon har deltagit i Ung Svensk Form två gånger och nominerades till Design S 2015 i kategorin Konsthantverk och hantverk. Även medverkat i samlingsutställningar bl.a på Form Design Center, Stockholm Furniturefair, Stockholms Stadsmuseeum, Göteborgs Konsthall, ArcDes, Konsthantverkarna och Kaolin. Samt internationellt i London, Gdynia, Prag, Tokyo, Bergen och Taipei.
Vill du ser mer UTSTÄLLNINGAR ?