Je T’aime Marie - I love you Mary
Marie Curie var den första kvinnan att få Nobelpriset, detta för den forskning hon gjorde som la grunden till den radioaktiva strålning man använder än idag för att bekämpa cancertumörer.
Hon upptäckte och namngav radioaktivitet och kopplade det till uran. Marie Curie dog 1934 av Aplastisk anemi, troligtvis orsakat av den radioaktivitet hon utsatte sig själv för i sin forskning. Hennes gärning är hedervärd på fler sätt än den inom cancerforskning då hon fullständigt krossade dåtidens glastak genom att som kvinna få nobelpriset två gånger i en tid då kvinnor inte ens hade rösträtt.
Nina Westman arbetar sedan länge med självlysande glas, vilket får sin effekt pga att det är uranhaltigt. I utställningen Je T’aime Marie - I love you Mary fördjupar hon sig i den radioaktiva aspekten och återskapar en självlysande, drömlik version av Marie Curies laboratorium.
Westman är själv uppvuxen i laboratorium. Hennes mamma var laboratorieassistent och hennes pappa NO-lärare.
Nina har ofta tittat på celler i sin mors mikroskop (det på fotot) och i sin pappas arbetsrum satt hon ofta och experimenterade med gasolbrännare och borosilicatglas och ”blåste glas”, hettade upp och blåste bubblor på glasrören.
KONST - KUNSKAP - KVINNA - KROSSADE GLASTAK